Sarapan sihat – kepentingan, makanan sarapan pagi, buah-buahan, minuman

Sifat sarapan pagi sebahagian besarnya bergantung pada adat resam sesebuah negara. Sebagai contoh, orang Inggeris makan sarapan berlemak dan berkalori tinggi, biasanya terdiri daripada telur hancur, sosej, bacon dan roti bakar, manakala orang Perancis lebih suka croissant kopi.

Kepentingan Sarapan Sihat


  1. Waktu sarapan bergantung pada gaya hidup dan tanggungjawab. Ternyata, bagaimanapun, ramai yang melangkau sarapan setiap hari. Ini biasanya disebabkan oleh kesuntukan masa dan banyak tanggungjawab yang perlu kita laksanakan setiap hari. Namun, melewatkan sarapan pagi adalah satu kesilapan besar, kerana hidangan pertama memberi kita tenaga sepanjang hari. Jadi luangkan masa pada waktu pagi untuk mengambil sarapan yang sihat.

Sarapan pagi adalah hidangan paling penting pada hari itu kerana ia memulihkan gula darah selepas tidur malam. Sarapan yang sihat memberi anda tenaga sepanjang pagi, yang menghalang anda daripada berasa lapar dan makan makanan yang tidak sihat dan berkalori tinggi sebelum makan malam. Mulakan Hari Dengan Sarapan.

Juga, orang yang mengambil berat tentang bentuk badan mereka atau ingin menurunkan berat badan tidak boleh meninggalkan rumah dengan melewatkan sarapan pagi yang sihat. Melewatkan sarapan menyebabkan badan kita menyimpan stok, yang bermaksud kita membakar kalori dan lemak berlebihan dengan lebih perlahan. Adalah lebih baik jika kita makan lebih pada awal hari daripada makan berlebihan pada waktu malam.
Apa yang kita makan untuk sarapan pagi yang sihat lebih cenderung untuk dibelanjakan untuk bekerja pada siang hari, dan apa yang kita makan pada waktu malam kebanyakannya disimpan sebagai lemak. Walaupun kita tidak mempunyai masa untuk sarapan pagi yang sihat, kita tidak sepatutnya melewatkan hidangan pertama pada hari itu. Kemudian anda harus memilih sesuatu yang ringan dan cepat, dan pada masa yang sama ia juga harus menjadi sarapan pagi yang sihat.

Makanan terbaik untuk sarapan pagi yang sihat


  1. Sarapan yang sihat adalah, sebagai contoh, muesli. Mereka boleh dibentuk dalam apa-apa bentuk yang kita suka, dan apabila kita bosan, kita sentiasa boleh menambah bahan baru. Asas muesli adalah kepingan – yang terbaik kerana kehadiran serat adalah oat atau bijirin penuh.

Kecuali, tentu saja, bijirin bijirin, kacang, biji dan buah-buahan kering (kismis, aprikot).
Tuangkan semua ini dengan susu, yogurt semulajadi atau kefir. Semua ini boleh ditambah dengan buah-buahan bermusim segar atau hirisan pisang. Sarapan pagi yang sihat akan memberi kita kekuatan dan tenaga sepanjang hari, dan tidak akan memberikan kita rasa kenyang yang tidak selesa.

Buah-buahan untuk sarapan pagi


  1. Sarapan pagi yang sihat harus mengandungi buah-buahan. Mereka boleh ditambah kepada muesli atau dalam bentuk jus buah. Untuk sarapan yang sihat, makan oren, limau gedang atau epal. Serat yang terkandung di dalamnya akan meningkatkan motilitas usus, dan vitamin, termasuk vitamin C yang sangat penting, akan melindungi daripada jangkitan dan kesan tekanan dan keletihan.
    Jika anda tidak suka muesli, roti bijirin penuh dengan keju kotej, telur, keju atau sosej rendah lemak adalah pilihan yang baik untuk sarapan pagi yang sihat. Untuk ini, sudah tentu, sayur-sayuran – salad, timun, tomato, bawang hijau, lobak, dll. Ingat bahawa anda perlu makan 5 hidangan sayur-sayuran setiap hari, jadi ia adalah baik untuk memulakan dengan sarapan pagi.

Minuman paling sihat untuk sarapan pagi

4. Ramai orang tidak dapat membayangkan sarapan pagi tanpa kopi. Walaupun ia mungkin bukan penyelesaian yang sangat sihat dalam beberapa aspek, penyelidikan terkini menunjukkan bahawa pengambilan minuman ini secara tetap boleh membantu mencegah perkembangan kanser, termasuk kanser payudara dan prostat. Oleh itu, sarapan yang sihat boleh diakhiri dengan secawan kopi.